14.06.2021

Prospects for growing blueberries in the world and in Ukraine

How did the niche berry become trendy and how can you make money on it?

Лохина, або канадська чорниця, лідирує за темпами зростання серед нішевих культур  як в Україні, так і в світі. Сьогодні ми посідаємо друге місце за темпами зростання експорту серед 20 найбільших експортерів лохини в світі. Світовим рекордсменом являється Південна Америка, зокрема, Чилі, Аргентина та Перу. Адже саме цей регіон пропонує лохину за найпривабливішими цінами, що коливаються в межах 5,50 євро, за умови гуртових закупівель. Основними постачальниками лохини в Європі, окрім зазначених країн, є Іспанія та Марокко. 

 

В Україні станом на сьогодні понад 150 виробників лохини. Посівні площі становлять понад 3 тис. га, а валовий збір перевищує 4 тис. тонн. Експорт цієї ягоди становить більш ніж 50% від загальних обсягів виробництва. 

Популярність вирощування лохини підтверджує стрімкий ріст приросту її експорту протягом 2015-2020 років. Йдеться аж про 26,5%. Тому не дивно, що зростає кількість фермерських господарств, що займаються вирощуванням цієї ягоди. На Прикарпатті, у П’ядицькій громаді на Коломийщині відкрили поки що єдиний в Україні навчально-виробничий центр з вирощування та догляду за лохиною. Реалізовують проєкт за міжнародної технічної допомоги Програми USAID DOBRE у розмірі 1,5 млн гривень та коштів з громадського бюджету - 350 тис. грн.

 

     

 

Share news

Copy link

June 28, 2022

Unique Health Benefits of Honey

The beekeeper with 50 years of experience tells about his skill.

June 16, 2021

TOP-3 global trends in farming development

Growth of the organic market, closed cycle production, deepening of biotechnologies..

May 26, 2021

Trends and prospects for the development of potato growing in Ternopil region

Most potato crops in the region are concentrated within households..