26.05.2021

Trends and prospects for the development of potato growing in Ternopil region

Most potato crops in the region are concentrated within households.

Незважаючи на помітне зменшення посівних площ, картопля входить до трійки лідерів за обсягами посівних площ. Вона поступається тільки зерновим культурам та цукровому буряку. Які ж перспективи картоплярства ми маємо сьогодні?

Якщо говорити мовою цифр, то у 2020 році посівні площі під картоплю становили 56,5 тис. га, що майже на 16 тис. га менше у порівнянні з 2000 роком. Згідно з даними ГУ статистики у Тернопільській області, 26,6% площ домашніх господарств області зайняті саме картоплею. І це не дивно, адже підвищення урожайності картоплі у перспективі останніх років приємно дивує. У 2020 ця цифра в області сягнула 161, 8 ц/га. 

 

       

Є низка простих та доступних способів, які допоможуть підвищити врожайність картоплі. Інститут картоплярства НААН України пропонує розпочати з короткаційних сівозмін. Ця методика не потребує особливих інвестицій, натомість забезпечує найвищу продуктивність сільськогосподарської культури. Для ґрунтів Тернопільщини найбільш підходящими будуть такі варіанти сівозмін:

 

 

Для максимальної врожайності посіви картоплі варто повертати на попереднє місце не раніше, ніж за 3 роки. Тому, навіть з дуже обмеженим бюджетом можна якісно покращити врожайність картоплі на своїй земельній ділянці.

 

Share news

Copy link

June 28, 2022

Unique Health Benefits of Honey

The beekeeper with 50 years of experience tells about his skill.

June 16, 2021

TOP-3 global trends in farming development

Growth of the organic market, closed cycle production, deepening of biotechnologies..

June 14, 2021

Prospects for growing blueberries in the world and in Ukraine

How did the niche berry become trendy and how can you make money on it?.